Santa Oliva

santa oliva

Ajuntament de Santa Oliva
Antoni Paradís, 7
43710 - Santa Oliva
Tel.: 977 67 96 63
Fax: 977 67 95 07
www.santaoliva.com
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
La població de Santa Oliva es reparteix en diversos nuclis urbans: el barri antic, les Pedreres i Sant Jordi. La seva proximitat al mar ha estat un factor favorable a la proliferació de segones residències, fet que provoca l'augment de la població a l'estiu. Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: per les autopistes A-2, A-7 i per la N-340 mitjançant accessos ràpids. El municipi és a una distància de 65 Km de Barcelona i a 35 Km de Tarragona.

Història
Les primeres referències que tenim d'aquest terme són del segle VIII, quan es van construir diferents castells, un dels quals és de l'actual de Santa Oliva.

Durant els segles XIV i XV, la pesta i les contínues guerres civils van empobrir el terme de tal manera que la seva recuperació va ser molt difícil. D'aquest mateix període és l'església, construïda per ordre dels prelats de Tarragona. Tot i passar les guerres dels Segadors (1640-1653) i de Successió (1705-1714), la vila inicià un petit creixement.

La demanda colonial del vi va ser un fet rellevant per a la vila, ja que els seus habitants van canviar el conreu del cereal pel de la vinya, fet que va suposar un període de prosperitat econòmica que es va accentuar al segle XVIII.

L'impacte de la fil·loxera (1892) va tenir serioses repercussions al principi del segle XX, però després de la guerra civil la vila va viure l'arribada d'una onada d'immigrants procedents del sud de la Península.

Llocs d'interès
El castell dedicat a Sant Julià: va ser un punt de referència per la formació del municipi, ja que la vila va començar a créixer al voltant seu, seguint la carretera en direcció al Vendrell. Els seus estrets carrers fan pendent en direcció al mar, i moltes de les cases tenen interessants detalls arquitectònics.

Castell de Santa Oliva (també anomenat del Remei): està format per dues torres laterals que delimiten un cos central de forma rectangular rematat per merlets. La torre de l'esquerra, de forma quadrangular, també està rematada per merlets i presenta una sèrie d'espitlleres i finestres de mig punt. Pels volts 1750 s'introduí la devoció a la Mare de Déu del Remei en un altar lateral a l'església del castell. Durant la segona meitat del segle XIX, aquesta advocació va desplaçar i arraconar la que es professava a Sant Julià.

L'església parroquial de Santa Maria: és un edifici de façana romànica, amb un campanar de cadireta de tres cossos a sobre i una nau construïda probablement entre 1564 i 1569.

Masia de l'Albornar: la primera documentació que se'n té data de l'any 1010, en el testament d'Adalbert. Actualment és una casa ben conservada, malgrat les reconstruccions que s'hi han fet al llarg de diferents èpoques.

Festes i costums
Festa major: el darrer dijous d'agost. Destaca per un tret molt característic i sobretot molt identificatiu: el Vot del Poble, tradició de complir la promesa feta a la Verge del Remei de treure-la en processó per haver alliberat la població de l'epidèmia de còlera a mitjan segle XIX.

Els Tres Tombs: el primer diumenge de febrer. Té una gran participació, i l'entusiasme que demostren els promotors de la desfilada fa que aquesta festa es consolidi com a celebració estable.

Festa major petita de Sant Sebastià: el 25 de gener. Aquesta celebració centra el seu programa en actes per a la mainada, exposicions i ball.

Activitat econòmica
La principal activitat econòmica del municipi és l'agricultura. Els principals conreus són la vinya, l'olivera, l'ametller i els arbres fruiters. Cal esmentar els molins hidràulics i la xarxa de regadiu, gestionada pel Sindicat de Regants. Al costat d'aquesta vida tradicional, la vila conviu perfectament amb el sector de la indústria. Cal destacar dos polígons: el Molí d'en Serra i l'Albornar.

Imatges

santa oliva      banyeres 006

Portal Església de Santa Maria mes1

santa oliva      lloren 055

Posta de sol mes1

sta oliva esglesia mini

Església mes1

lloren olivaalbinyana 074

Castell mes1

sta oliva carrer mini

Carrer mes1

sta oliva castell mini

Castell mes1