Sant Jaume dels Domenys

sant jaume

Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
Pl. Joan Roig, 2
43713 - Sant Jaume dels Domenys
Tel.: 977 67 71 13
Fax: 977 67 85 98
www.santjaumedelsdomenys.com
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Municipi del Baix Penedès, situat a la part nord-oriental de la comarca, amb una extensió de 24,46 km2. És drenat per quatre torrents: el de Sant Marc, el de Llorenç, la riera de Banyeres i la riera de Marmellar. A més del nucli de Sant Jaume dels Domenys, també formen part del municipi Lletger, Cornudella, la Torregassa, el Papiolet, la Carronya, l'Hostal i l'Arquet. Cal destacar també les nombroses masies que podem trobar per tot el municipi i les dues urbanitzacions: els Arquets i el Papagai. Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: per la carretera comarcal que es comunica amb el Vendrell, així com amb tots els municipis veïns. La sortida de l'Albornar, a l'autopista de l'Ebre, és la més propera al municipi.

Història
El lloc el trobem documentat per primera vegada l'any 938 amb el nom de Vila Domenio, cosa que ens fa pensar que potser es tractava d'una vil·la romana o el nucli d'algun poblament romà. Posteriorment, el 988 i el 1036, trobem el municipi documentat com a Vila Domenio.

Segons els historiadors, totes les dedicacions fetes a Sant Jaume són de temps de la Reconquesta i del repoblament que tot seguit hi tingué lloc. Així, cap als segles XI i XII, el poble ja era bastant desenvolupat a l'entorn de l'església, la qual, seguint la devoció medieval, fou dedicada a Sant Jaume. Després del Decret de Nova Planta (1714), Sant Jaume ja té terme propi.

Posteriorment, l'any 1847, es van incorporar a Sant Jaume els pobles de Lletger (agregats anteriorment a Llorenç), la Torregassa i Gimenelles.

Una petxina de Sant Jaume amb escut d'argent, símbol dels pelegrins, és la figura que conforma l'actual escut de Sant Jaume dels Domenys.

Llocs d'interès
Església parroquial de Sant Jaume: les primeres referències daten de l'any 1279. Inaugurat el 1702 l'actual temple va ser construït amb la col·laboració de tot el poble. L'altar major va ser cremat durant la Guerra Civil, i actualment només en queda el reixat del Prebisteri. Es conserva una valuosa pica baptismal d'estil visigòtic dels segles VII i IX.

L'aqüeducte romà dels Arquets: sense cap mena de dubte és l'obra hidràulica amb més interès arqueològic del Penedès, que data dels segles IV i V. Inicialment va ser construït per a l'abast d'aigua a la gran vila romana, situada a l'actual masia dels Arcs. Data probablement dels segles IV o V de l'era cristiana.

Ermita de la Mare de Déu dels Arquets: els primers documents que fan referència a aquest lloc són de l'any 1636, coincidint cronològicament amb la construcció de l'església. Aquesta fou cremada l'any 1936 i restaurada cap als anys cinquanta.

La torre medieval de Lletger: va ser edificada cap al segle X, en època de la Reconquesta, i servia per a comunicar a les torres properes la presència de l'enemic.

Necròpolis medieval del segle X-XI: està situada a la part posterior de la rectoria i s'hi han descobert divuit tombes excavades a la roca i cobertes per lloses planes.

Museu del Camp: situat a l'edifici de l'antiga rectoria, s'hi pot veure una cuina restaurada amb mosaics del segle XVIII, estris d'aquesta cambra i una vaixella completa de l'època.

Festes i costums

  • Aplec a l'ermita dels Arquets: el dilluns de Pasqua se celebra aquest aplec, amb la participació de tota la població. S'organitza un dinar de germanor i un ball que es perllonga fins al capvespre.
  • Festa major: se celebra per Sant Jaume, el 25 de juliol. Els actes més característics són el Gran Premi Ciclista Baix Penedès, el Correfoc del Ball de Diables de Sant Jaume i el castell de focs.
  • Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular), a final de gener o principi de febrer, a la cooperativa.

Activitat econòmica
La principal font econòmica és l'agricultura i els principals conreus són la vinya i les oliveres. El terme compta també amb una Cooperativa Agrícola. La ramaderia ovina forma part de l'activitat econòmica, així com les granges de porcs.

En segon terme podem destacar la construcció, ja que moltes de les famílies tenen en aquest municipi la seva segona residència. La indústria està representada per la metal·lúrgia, fàbriques de material elèctric i d'alumini, magatzem de mobles, empreses de fontaneria, de construcció i d'excavacions, i tallers mecànics.

Imatges

sant jaeume dels domenys 083

Torre de Lletger mes1

sant jaeume dels domenys 013

Detall dels Arquets mes1

sant jaeume dels domenys 143

Aqüeducte romà mes1

sant jaume   panor mica mini

Panoràmica mes1

sant jaeume dels domenys 026

Perspectiva de l'església mes1

sant jaume   esgl sia lateral mini

Església (lateral) mes1

sant jaeume dels domenys 110

Contrallum mes1

sant jaume   esgl sia frontal mini

Església (frontal) mes1

sant jaume   can pau mini

Can Pau mes1