Masllorenç

masllorenc

Ajuntament de Masllorenç
C/ Major, 28
43718 - Masllorenç
Tel.: 977 62 85 15
Fax: 977 62 85 45
www.masllorenc.altanet.org
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Masllorenç es troba situat a l'interior de la comarca i inclou el nucli de Masarbonès, amb un encant especial enmig de la natura. Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: per la carretera comarcal C-246 i tots els pobles que es troben al voltant seu. La sortida de l'Albornar es troba a 3 Km, en l'autopista de l'Ebre i les carreteres TV-2042 i TV-2045.

Història
Diverses restes arqueològiques trobades al municipi datades del segle I i II dC ens poden assegurar que l'origen de la vila data de l'època romana.

La part més antiga del municipi, és a dir, el nucli antic, té el seu origen al segle XIII, època en què la vila pertanyia al monestir de Santes Creus, després que Guillem de Montcada el deixés en testament abans d'anar a la conquesta de Mallorca, on va morir. Les cases formaven un clos emmurallat entre si mateixes, però després varen sorgir 'les Voltes', segurament per motius de comunicació per enllaçar-lo amb la resta de la vila.

La davallada de producció en el sector del vi francès, l'entrada en explotació d'una pedrera i l'elaboració de l'aiguardent va ser conseqüència que durant gairebé tot el segle XIX la demagrafia augmentés d'una manera considerable.

La fil·loxera i l'èxode rural dels anys seixanta han estat els factors més importants perquè la població anés disminuint al llarg del segle passat.

Llocs d'interès
Església de Sant Ramon de Penyafort: construïda l'any 1852, originàriament era una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser i que més tard la van canviar per la de Sant Ramon de Penyafort. La planta principal és de creu llatina inscrita en un rectangle. Un àngel de ferro corona l'edifici anomenat Llorenç.

Les Voltes de Cal Baró: és la part més antiga de la vila i datada pels experts en la baixa edat mitjana. Una de les característiques més importants són els quatre arcs que aguanten els cabirons de dues cases.

La Pedrera: antiga pedrera de pedra calcària explotada a mitjan segle XIX. Cal esmentar que dues construccions importants com són 'La Pedrera' de Gaudí i la 'Plaça Espanya' de Jujol a Barcelona van ser construïdes amb material d'aquesta pedrera.

Festes i costums

 • Festa major d'hivern en honor a Sant Ramon de Penyafort: el 7 de gener.
 • Festa major d'estiu: el primer cap de setmana d'agost.
 • Festes majors de Masarbonès: les festes més importants que se celebren durant l'any són el 21 de gener en honor a Sant Sebastià, i a l'estiu, per Sant Bartomeu, el 24 d'agost.

Activitat econòmica
L'economia del municipi es basa sobretot en l'agricultura. En els darrers anys, l'augment de la mitjana d'edat dels pagesos del municipi i també les dificultats per les quals està passant el sector, han provocat que molta joventut deixi l'agricultura, que ha passat a convertir-se en una activitat de lleure.

Cal destacar també les cases de fabricació de mobles que van obrir a mitjan segle passat. En els anys setanta es van instal·lar definitivament en el municipi i en les seves proximitats altres empreses, entre les quals podem destacar les fàbriques d'articles esportius i de tendals. Com a sector terciari, hi ha els comerços dedicats a la venda de cotxes i l'Àrea de Servei 'Alt Camp' de l'Autopista A-2, que és a prop de la vila i que també dóna feina a alguns veïns.

Imatges

maslloren  carrer mini

Carrer mes1

bisbal maslloren 096

Les Voltes mes1

bisbal maslloren 099

Paisatge mes1

bisbal maslloren 114Voltes de Cal Baró mes1

bisbal maslloren 126Torre de l'església mes1

bisbal maslloren 125 Vista mes1

bisbal maslloren 089Església de St. Ramon de Penyafort mes1

maslloren  panor mica miniPanoràmica mes1

bisbal maslloren 143Plaça amb l'església mes1