Llorenç del Penedès

llorenc

Ajuntament de Llorenç del Penedès
Pl. de la Vila, 1
43712 - Llorenç del P.
Tel.: 977 67 71 06
Fax: 977 67 86 07
www.llorenc.cat
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Envoltat pels termes de la Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès, ocupa tan sols 4,64 Km² d'extensió a 150 m sobre el nivell del mar. Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: està comunicat amb el Vendrell per la Carretera Comarcal, com també amb tots els municipis veïns, ja que es troba gairebé al mig de la comarca. La sortida de l'Albornar, a l'autopista de l'Ebre, és la més propera al municipi.

Història
La vila és a la vora de l'antic Castell de Llorenç, les primeres referències del qual són del s. VIII (710-712). El Castell ha sofert diverses transformacions al llarg dels temps. A partir de l'edificació de l'església, el poble creix i s'hi formen nous carrers. En el transcurs del mateix segle, el Castell va passar a ser propietat del senyor Bernat de Tous, que adquirí la seva jurisdicció, juntament amb la del castell de Lletger, nucli que va estar unit a Llorenç del Penedès fins al s. XIX.

El segle XVII, a Llorenç encara hi pervivia el règim feudal. Altres propietaris del Castell de Llorenç van ser la família Ponç, els Desbosc (s. XVII), els Foixà (s. XVIII) i els barons de Maldà. Durant els anys del canvi de segle, es produïren dos fets que provocaren l'empobriment de l'economia de la zona: d'una banda, l'enduriment de les condicions dels contractes agraris i, de l'altra, la invasió de la fil·loxera a la comarca.

Des del punt de vista polític, el poble estava dominat pels propietaris o cacics locals, dividits en dos partits diferents aglutinats en dos locals privats: Can Marçal i la Sala de Baix. Quan Llorenç, a mitjan segle passat, inicia l'arrencada econòmica, augmenta la població i apareix un important fenomen que s'ha anat reproduint amb una certa regularitat: l'associacionisme.

Llocs d'interès
El Castell: està situat en un extrem de la localitat, vorejat per darrere pel torrent de Llorenç. L'entrada principal és per la plaça del Castell. Es tracta d'una construcció d'estil romànic desfigurat.

L'església parroquial: dels seus orígens no se'n sap res, però se'n comença a fer esment l'any 1309. La façana és d'estil neoromànic de construcció relativament moderna (951-1963). La parròquia està dedicada a Sant Llorenç i pertany a l'Arxiprestat del Vendrell. El campanar es caracteritza per la seva teulada verda.

La pica baptismal: d'estil preromànic, té forma de copa amb la base d'origen recent.

L'àliga de l'estrella: l'escultura és feta amb pedra d'Alcover i està tallada en forma d'ocell. Té una alçada d'uns 20 m i està situada a la rotonda d'entrada al poble per la carretera de la Bisbal del Penedès.

Celler cooperatiu: dissenyat per Cèsar Martinell, amb una capacitat de 18.000 hl de vi i un molí d'oli amb 2 premses, té la particularitat dels trulls, que són veritables.

Espai d'art les Quintanes (masia del Mas): galeria d'art de recent creació que ofereix història, patrimoni, cultura i art.

Festes i costums

 • L'Encantament dels rotlles: amb motiu de la Candelera, el diumenge més proper al 2 de febrer.
 • Tres tombs: els mesos de primavera.
 • Sant Jordi: amb exposicions, xerrades, ballada de sardanes...
 • Festes de Maig de La Cumprativa: durant tot el mes aquesta entitat organitza activitats culturals i recreatives.
 • Sant Joan, festa major petita: l'acte més emblemàtic és l'arribada de la Flama del Canigó al municipi, que es fa envoltada de les actuacions dels grups folklòrics locals.
 • Juliol a la fresca: els divendres de juliol a la nit, als Jardins d'Oriol Martorell, concerts de diferents estils.
 • Sant Llorenç, 10 d'agost, festa major: cercavila, pregó, correfoc, castells d'afeccionats locals, sindriada i ball d'empalmada
 • Onze de Setembre: Diada Nacional de Catalunya als Jardins d'Oriol Martorell
 • Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular), cap a final de novembre, a la cooperativa.

Activitat econòmica
El poble de Llorenç ha estat, fins fa poques dècades, un municipi eminentment agrícola, amb el 92% de la seva extensió destinat al conreu, bàsicament de la vinya, però per motius òbviament econòmics, actualment són pocs els veïns que viuen de la pagesia. També es dóna la combinació del cultiu de la terra amb altres feines (fàbriques, granges, etc.), però cada cop menys.

El municipi, a banda de les grans indústries que l'envolten, està desenvolupant una economia de petita i mitjana empresa, amb un grup nombrós d'indústries i comerços locals de producció diversa. Cada dilluns, al costat dels jardins d'Oriol Martorell, es fa el mercat setmanal.

Imatges

maslloren  campanar mini

Campanar mes1

santa oliva      lloren 022

Castell mes1

llorens  rambla mini

Rambla mes1

llorens  pollastre miniEscultura mes1

lloren olivaalbinyana 045Sindicat cooperativa mes1

santa oliva      lloren 181 Església mes1

 0022 lloren miniPanoràmica mes1

lloren olivaalbinyana 001L'escola mes1

llorens  campanar2 miniCampanar (torre) mes1