L'Arboç

arboc

Ajuntament de l'Arboç
C/ Major, 26
43720 - l'Arboç
Tel.: 977 67 00 83
Fax: 977 67 02 57
www.arbocenc.org
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Terra de vi i de puntes de coixí. Molts visitants han definit l'Arboç com 'aquell poble de les cases maques'. La seva singularitat està definida pel seu perfil arquitectònic, el qual s'accentua des del turó on la vila és aposentada. L'Arboç està situat al límit entre el Baix Penedès, l'Alt Penedès i el Garraf, al peu de la N-340. Mapa del terme de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Com arribar-hi: La línia de trens Sant Vicenç de Calders - Molins de Rei - Barcelona, l'autopista A-7, la carretera N-340 i la comarcal que connecta Vilanova i la Geltrú amb les comarques de l'interior, fan de l'Arboç un punt estratègic que ja va destacar en l'època romana amb el pas de la Via Augusta pel bell mig de la vila.

Història
La història de l'Arboç ve marcada per la seva condició de Vila Reial -no sotmesa al senyor feudal-, per la qual cosa gaudia de concessions i privilegis propis: el mercat dels dimarts data de l'any 1200, la Fira de Santa Llúcia de l'any 1230, a més de posseir un notari públic i un call jueu.

Però fent un salt en el temps, la petjada històrica que més ha colpit la història col·lectiva d'aquesta població foren els episodis protagonitzats l'any 1808 pels vilatans arbocencs a la Guerra del Francès, amb l'heroica resistència contra les tropes napoleòniques comandades pel general Chabran.

Llocs d'interès
Església parroquial de Sant Julià (segle XVII): destaquen les pintures francogòtiques de l'absis i la capella del Santíssim, del 1770.

L'Hospital de Sant Antoni Abat: durant l'edat mitjana va ser un hospital. El 1905 va ser enderrocat per bastir-hi l'actual edifici modernista inaugurat el 1911.

Palau Gener i Batet: va ser construït en dues etapes, el 1877 i el 1889 per Josep Gener i Batet, fill de la vila i fundador dels tabacs Gener de l'Havana.

Cal Pons - Torre Bellesguard: d'estil historicista neogòtic va ser construït el 1898 per l'arquitecte Joan B. Pons. La casa té un gran jardí amb un llac.

La Giralda: edifici d'estil historicista neoàrab, construït del 1898 al 1906, amb reproduccions de la torre de la Giralda de Sevilla i el Pati dels Lleons i Saló d'Ambaixadors de l'Alhambra de Granada.

Museu de Puntes de Coixí: la tradició puntaire es pot viure a l'Arboç visitant aquest museu, on es poden contemplar veritables filigranes.

Carrer Major: la seva bellesa està definida per la distinció de les façanes de les cases indianes, amb la Casa de la Vila, Les Amèriques, coronada per una escultura de Cristòfol Colom, i la casa pairal de l'Abat Escarré.

L'Arboç acull el Cau del Tauró, el museu més important d'Europa sobre el món del tauró. Podreu veure taurons vius i taurons dissecats, mandíbules grans i petites i més de 100 espècies d'aquest formidable animal.

Festes i costums

  • Festa major a l'Arboç: el quart diumenge d'agost és festa major a l'Arboç. Coneguda com una de les més típiques de Catalunya són especialment espectaculars la carretillada del Ball de Diables de l'Arboç i la jornada castellera.
  • Festa major petita: se celebra el 9 de gener.
  • Aplec del Pont de Ferro: se celebra el Dilluns de Pasqua.
  • Aplec de la capella de Sant Antoni de la Llacuneta: se celebra el primer diumenge de maig.
  • Fira de Santa Llúcia. Fira de la Punta al Coixí de l'Arboç: se celebra el cap de setmana més proper al dia 13 de desembre.
  • Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular): se celebra a mitjan desembre. L'Arboç organitza aquesta festa junt amb el veí municipi de Bellvei, de manera alternada cada tardor.

Activitat econòmica
La factoria de Cristalería Española SA és un dels principals actius econòmics del municipi.

Els comerços i serveis i els polígons industrials són també importants en l'activitat econòmica de la vila.

Imatges

hospital 001

L'Hospital mes1

arbos casa carrermajor edit mini

Carrer Major mes1

cal pons 001

Cal Pons mes1

interior 001Interior església mes1

arbo    giralda miniGiralda mes1

p2210551 mini Carrer Major (2) mes1

arbos   torres miniTorres mes1

capella dolors 005Capella dels Dolors mes1

taur Museu del tauró mes1

palau gener 001Palau Gener mes1

museu puntesMuseu de Puntes mes1

arbos esglesia miniEsglésia mes1