El Vendrell

vendrell

Ajuntament de el Vendrell
Pl. Vella, 1
43700 - el Vendrell
Tel.: 977 16 64 00 / 010
Fax: 977 66 11 79
www.elvendrell.net/
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
La capital de la comarca del Baix Penedès és la vila nadiua de Pau Casals. Amb vuit quilòmetres de sorra fina, la seva costa té les aigües més iodades d'Europa. El terme inclou el nucli antic, amb una animada vida comercial, Sant Vicenç de Calders, i els barris marítims del Francàs, Sant Salvador i Coma-ruga, a més de les urbanitzacions. Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: per la N-340, per la A-7 o per Renfe.

Història
Al terme s'han trobat jaciments prehistòrics i valuoses restes romanes, testimoni d'un assentament humà primitiu i del pas de la Via Augusta, la qual enllaçava la Hispània Tarraconense amb Roma.

Gràcies als 'Itineraris Antonins' sabem que al peu d'aquesta mateixa ruta hi havia una etapa dita Palfuriana, que dista 24 km de Tarraco i que ha estat considerada com l'origen del Vendrell.

L'existència documentada de la vila ens és coneguda molt més tard. Entrat el segle XI, arxius eclesiàstics acrediten la data fundacional de les primitives esglésies parroquials i dels pobles de Sant Salvador del Vendrell i de Sant Vicenç de Calders, ambdues l'any 1038 i sota Ramon Berenguer I.

L'estructura urbana ens permet encara d'identificar la configuració de l'antic perímetre medieval, abans emmurallat i clos per cinc portals, un dels quals encara persisteix.

Els posteriors eixamples i urbanitzacions coincideixen amb les fases de creixement econòmic dels segles XVIII, XIX i XX, que es corresponen amb els anys de les grans transformacions agràries, l'època florent dels boters i l'embarcament d'aiguardents, com també l'esclat turístic dels últims anys.

Llocs d'interès
Vil·la Casals - Museu Pau Casals: situada a la platja de Sant Salvador del Vendrell. Pau Casals va construir aquesta casa el 1909, i després de les seves gires per arreu del món hi retornava per passar els estius amb els amics i la família.

Auditori Pau Casals: situat a l'avinguda Palfuriana de Sant Salvador, davant de la Vil·la Casals - Museu Pau Casals. Té una programació estable tot l'any i, a l'estiu, ofereix concerts de gran qualitat dintre del Festival Internacional de Música Pau Casals.

Museu Deu: acull una de les millors col·leccions d'art de Catalunya. Ofereix visites guiades per a grups, visites pedagògiques per a escolars, exposicions temporals, conferències.

Casa Museu Àngel Guimerà: casa pairal de Guimerà, amb mobiliari de l'època i un antic exemplar de Terra Baixa.

Orgue barroc: construït el 1777 és a l'església parroquial. El pare de Pau Casals en va ser l'organista.

Fundació Apel·les Fenosa: l'escultor (1899 - 1988) i la seva esposa Nicole van comprar el 1958 una magnífica casa del segle XVI, situada a les antigues portes del Vendrell. Ara acull el Fons del Taller Apel·les Fenosa i és la seu de la fundació del mateix escultor.

Festes i costums

  • Festes d'hivern: Carnaval i la Xatonada Popular.
  • Festes de primavera: Aplec de sardanes, Festivals de primavera i la Festa de la Bicicleta.
  • Festes d'estiu: Turismar, Pa Beneït, la festa major, festes majors de Sant Vicenç, Sant Salvador i Coma-ruga, ballades de sardanes, Festival Internacional de Música Pau Casals, Música a la Vila, Festa del Vi a Sant Vicenç de Calders.
  • Festes de tardor: la Fira de Santa Teresa i la Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular).

Activitat econòmica
Les principals activitats econòmiques del Vendrell són el turisme, el comerç i la construcció. Pel que fa a l'agricultura, destaca el conreu de la vinya. Compta amb una oferta turística molt diversificada, en la qual es combinen les llargues platges amb uns interessants museus.

Imatges

web elvendrell santvicen decalders

Sant Vicenç de Calders mes1

web elvendrell monumentpaucasals

Monument a Pau Casals mes1

vendrell   coma ruga mini

Platja de Coma-ruga mes1

 lui6816El mar mes1

vendrell   campanar miniCampanar mes1

web elvendrell platjasantsalvador Platja de Sant Salvador mes1