El Montmell

montmell

Ajuntament del Montmell
C/ Major, 12
43718 - el Montmell
Tel.: 977 68 84 29
Fax: 977 68 84 10
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.elmontmell.cat

Situació geogràfica
Situat a la part nord del Baix Penedès, el seu terme municipal ocupa 72,58 Km². És el més extens de la comarca i està majorment ocupat per boscos i garriga. Limita al nord amb Torrelles de Foix, Pontons i Sant Martí Sarroca; al sud amb la Bisbal del Penedès; a l'est amb Sant Jaume dels Domenys i Castellví de la Marca, i a l'oest amb Aiguamúrcia, Vila-rodona i Rodonyà.Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: per l'autopista AP-7 fins a l'enllaç amb la AP-2 i sortida a la Bisbal del Penedès, des d'on s'arriba a la Joncosa (nucli principal), per la TV-2402. Des del Vendrell s'hi pot arribar per la C-246 en direcció a Valls, passant pel coll de Santa Cristina.

Història
El nom del Montmell prové del llatí 'Monte Macellum' o de 'Mont Maell', que volen dir muntanya seca i àrida o bé muntanya de la carnisseria, fent referència a la gran mortaldat haguda en una cruenta batalla...

L'any 974 el bisbe Vives atorga la Carta de Poblaments i Franqueses als habitants del Castell del Montmell. Aquesta carta, que és la més antiga coneguda de Catalunya, respon a una finalitat politicomilitar d'aquell moment, la de repoblar les zones frontereres. El bisbat barceloní mantingué el seu domini sobre el Castell del Montmell durant dos segles, i el senyor feudal, en aquest cas el bisbe de Barcelona, tenia tota una sèrie de drets i de prerrogatives sobre els habitants del terme, les collites, el bestiar i altres afers casolans. El castell va ser utilitzat encara durant la Guerra de Successió.

Llocs d'interès
Castell del Montmell: abans de l'any 1000 ja es parla d'aquest castell, que era l'avantguarda de la Marca. Situat a una altura de 781 m sobre la 'dent' del Montmell, és el més enlairat de tot el Penedès i mira cap al Camp de Tarragona.

Castell de Marmellar: considerat com a paradigma de castell romànic, forma part d'un interessant conjunt anomenat 'els Castellots'. Segurament fou aixecat al segle XI.

Actualment, la bellíssima pica baptismal de l'església de Sant Miquel Arcàngel del Castell de Marmellar, és dins de l'església de Sant Jaume dels Domenys.

Aiguaviva: es tracta d'un dels indrets més bonics del terme. La font Major i la del Lleó omplen la gran bassa que en temps passats permetia el funcionament d'un molí de cereals.

Ermita de Sant Marc: s'alça a 711 m d'altitud sobre una peanya situada a la muntanya de Sant Marc, des d'on es pot contemplar una excel·lent panoràmica de les valls enclotades i serres del voltant.

Ermita de Sant Miquel: datada abans del 1200, és l'anomenada església vella del Montmell i està dedicada a Sant Miquel.

Església nova del Montmell: consagrada l'any 1598, representa la tercera de les esglésies del municipi, ja que la primera fou la capella del castell i la segona l'església romànica de Sant Miquel.

El Montmell és un lloc ideal per fer-hi excursions. Un interessant itinerari a seguir és caminar per la carretera que duu a la Bisbal del Penedès i dirigir-se cap al Castell del Montmell, sense oblidar-se de visitar l'església nova i l'església de Sant Miquel, patró del municipi.

Al poblet de Can Ferrer de la Cogullada s'hi pot visitar una típica roca en forma de punxa anomenada 'Pedrafita'.

Es pot fer acampada lliure a la Zona Recreativa del Montmell, previ avís a l'Ajuntament.

Festes i costums

 • La Joncosa del Montmell: el 3r o 4t cap de setmana d'agost
 • Aplec de Sant Marc: el cap de setmana de Sant Marc
 • Urbanització la Moixeta: el 1r cap de setmana d'agost
 • Urbanització Pinedes Altes: el 2n cap de setmana d'agost
 • Urbanització Talaia Mediterrània: el 3r cap de setmana d'agost
 • Urbanització Mirador del Penedès: el 3r cap de setmana d'agost
 • Aiguaviva: el cap de setmana de sant Pere
 • Can Ferrer: el cap de setmana de l'Onze de Setembre

Activitat econòmica
Al Montmell s'hi desenvolupa un incipient turisme rural, paral·lel a l'anomenat enoturisme, o cultura del vi, tan característic a la comarca del Baix Penedès. Els pobles i llogarrets del Montmell, amb la Joncosa com a cap del municipi, són molt aptes per a gaudir d'un ambient tranquil i acollidor, a pocs quilòmetres de la costa. Comparativament amb la resta de municipis de la comarca, i tradicionalment, el Montmell presenta un major predomini de l'activitat agrària.

Imatges

montmell 009

La serra mes1

montmell 002

Panoràmica mes1

montmell 101

Interior de l'ermita mes1

montmell 066

Església de St. Miquel mes1

dsc07149 1

Castell de Marmellar mes1

montmell 003

La Joncosa mes1

el baix pened s  vistes al montmell

Vistes al Montmell mes1

montmell 056

Ermita mes1

el montmell detall restes castell

Detall de les restes del Castell de Marmellar mes1

interior marmellar

Interior del Castell de Marmellar mes1

montmell  poble 2 mini

Carrer mes1

montmell  muntanyes 2 mini

Rodals mes1