Calafell

calafell

Ajuntament de Calafell
Pl. Catalunya, 1
43820 - Calafell
Tel.: 977 69 90 09
Fax: 977 69 91 55
www.calafell.org
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Calafell és un poble costaner amb tres nuclis de població: el Poble, la Platja i Segur de Calafell, i nombroses urbanitzacions. Limita amb les poblacions de Cunit, el Vendrell, Bellvei del Penedès i amb el mar. La platja, arenosa, d'uns 4 km de longitud, és continuació de les de Coma-ruga i Sant Salvador. Mapa del terme municipal de l'Institut Català de Cartografia.

Com arribar-hi: per l'autopista Pau Casals, la qual condueix directament a la població. Per la A-7 o la N-340, s'arriba fins al Vendrell per a seguir després per la C-246 fins a Calafell. La població compta amb estació de ferrocarril, línia Barcelona - Sant Vicenç de Calders, i amb servei d'autobusos.

Història
Diverses restes del Paleolític superior al jaciment de la Balma de la Graiera ens fan pensar que els primers pobladors del terme daten d'aquella època. Un altre jaciment prehistòric important és la Cova Foradada, de l'Edat de Bronze. També es conserven restes de la Ciutadella Ibèrica (del segle VI al II aC), així com d'un jaciment romà.

El terme munjcipal de Calafell està documentat des de l'any 999, quan l´Espluga de Calafell era el límit occidental d'unes terres del Maresme del Penedès. En aquell moment, el terme de Castellet fornia les actuals terres del municipi de Calafell i per aquest motiu va haver-hi una famosa disputa territorial entre Bernat Otger, senyor de Castellet, i l'abat del monestir de Sant Cugat del Vallès, senyor de Santa Oliva.

L'any 1076, Rotllan Bernat, fill de Bernat Otger, ven la seva part del castell i del terme de Castellet al comte Ramon Berenguer I pel preu de 800 marcs d'or. La Guerra dels Segadors va implicar per a Calafell, la destrucció del castell. L'any 1486, Calafell es va convertir en un municipi independent, sense càrregues senyorials.

A principis del segle XX, la construcció d'un sanatori, la instal·lació de colònies escolars i el fet que existís parada de ferrocarril van convertir a Calafell en un lloc atractiu per a alguns sectors de la burgesia Barcelona, i posteriorment una tradició turística.

La Ciutadella ibèrica data dels segles IV al I aC. Els seus pobladors van construir, entre els actuals nuclis de Calafell i Segur, una autèntica fortalesa per a defensar-se dels seus enemics.

Llocs d'interès
Ciutadella Ibèrica: fa més de 2.500 anys hi havia dalt d'un petit turó aquest poblat ibèric. És un recinte d'uns 3.000 m2 fortificat, la reconstrucció del qual ha estat un treball meticulós, S'han refet les muralles, les cases, els carrers i, fins i tot, els mobles.

Castell de Calafell: construït durant l'edat mitjana es considera símbol del municipi. Aquest se cita per primera vegada el primer terç del segle XI.

Ermita romànica de Sant Miquel: es troba al nucli de Segur de Calafell. Està formada per una planta rectangular amb dos absis semicirculars. La coberta de l'exterior és lleugerament cònica i està recoberta amb teula aràbiga.

Bot Salvavides: és un signe d'identificació per a Calafell. Es tracta d'una embarcació insubmergible recuperada l'any 1985 amb una particularitat única: donar voltes sobre si mateixa i retornar sempre a la seva posició inicial.

Festes i costums

 • La Cavalcada de Reis.
 • Festa dels Tres Tombs.
 • Festa major petita.
 • Carnestoltes.
 • Rossejat popular (menjar típic per excel·lència).
 • Trobada de puntaires, amb l'exhibició d'aquest art tan antic.
 • Trobada de Harley's Davidson.
 • Festes majors: de Sant Pere al barri marítim, de la Santa Creu al poble i de Sant Miquel al nucli de Segur.
 • Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular), a la primeria de desembre, a la cooperativa.
 • Parc Nadalenc.

Activitat econòmica
L'activitat econòmica del municipi gira al voltant del turisme i la construcció. El desenvolupament turístic del municipi està representat amb els hotels, les segones residències i els nombrosos locals de restauració, a més de l'àmplia i variada oferta comercial.

El nou port Segur - Calafell, amb les seves magnífiques instal·lacions, és un important motor econòmic per a la zona.

Imatges

calafell segur de calafell esgl sia de sant miquel

Església de St. Miquel, a Segur de Calafell mes1

platja de calafell02 mini

Passeig marítim mes1

marxa n rdica a la platja de calafell

Marxa nòrdica mes1

calafell castell 2 miniCastell de la Santa Creu mes1

calafell passeig miniPasseig mes1

ciutadella ib rica Ciutadella ibèrica mes1

laura i pau platja 2010La platja (turisme familiar) mes1

 0033 calafell miniPanoràmica mes1

calafell riuet miniEstany mes1

xat de calafell copyright kim castells 1Xató (foto K. Castells) mes1

esglesia assumpcio 2Interior església Assumpció (Segur) mes1

calafell barques miniPlatja mes1

calafell castell miniCastell mes1

platja de calafel01Platja mes1

sortida del sol a calafell copyright kim castells 3Sortida del sol (foto K. Castells) mes1

calafell monument al pescadorMonument al Pescador mes1

calafell casa barralMuseu Casa Barral mes1

castell de la sta creu calafellCastell de la Sta. Creu mes1

calafell segur de calafell portPort de Segur de Calafell mes1

esglesia assumpcioEsglésia de l'Assumpció, a Segur de Calafell mes1

platja de calafell08Platja de Segur de Calafell mes1