Bellvei

bellvei

Ajuntament de Bellvei
Pl. de l'Església s/n
43719 - Bellvei
Tel.: 977 16 82 06
Fax: 977 16 81 15
www.bellveidelpenedes.com
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Bellvei està situat al peu de la N-340 i té en el seu nucli un conjunt arquitectònic de gran atractiu, amb la torre, que fou una fortalesa menor del terme de Castellet. En la seva part més muntanyosa hi trobem les restes del castell de la Muga. Bellvei comprèn la urbanització de la Baronia del Mar, antigament dita el Mas Canyís.

Mapa del Terme de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Com arribar-hi: per la N-340 i l'autopista A-7.

Història
Si bé a partir dels anys 975-977 sembla que s'inicià una lenta colonització del terme de Castellet, no tenim constància documentada del lloc de Bellvei fins a l'inicis del segle XI, concretament l'any 1037.

Entre el 1000 i el 1046 es repoblaren altres indrets del Baix Penedès, com el Vendrell, Calders, la Bisbal i Albinyana, quan els sarraïns es veieren constrets a renunciar a la nostra comarca per a refugiar-se als baluards de Siurana i Serra de Prades.

La iniciativa colonitzadora la portaven, principalment, el monestir de Sant Cugat, els vescomtes barcelonins i la Casa Comtal, que edificaren castells i fortaleses, transformaren els erms i expediren cartes de poblament.

Fruit d'aquesta tasca del monestir, la nostra història comença l'any 1037 i s'enceta a la Torre de Tedbert, anomenada 'Bellvizi'. Així doncs, l'abat Guitard, Bernat Odger i la Torre de Tedbert són els primers esbossos de la nostra vida local diferenciada i amb personalitat pròpia.

Llocs d'interès
Al centre del municipi carrers i cases amb gran atractiu arquitectònic, especialment al carrer del Sol, cap a l'Ajuntament i l'església.

Torre fortalesa de Bellvei: fortificació documentada el 1037 i englobada al casal gòtic conegut per Can Roig.

Bellvei és l'únic lloc de Catalunya productor de gorres de cop i, en merescut homenatge a totes les persones que es van dedicar a fer-les, té una escultura i una escola taller.

Festes i costums

  • Festa major: el dia 15 d'agost, amb motiu del dia de la Mare de Déu d'agost. D'aquesta festa, destaquen el Correfoc, la Cercavila i l'original cursa d'ORNIS (Objectes Rodants No Identificats).
  • Festa de l'Oli Novell (Rostada Popular): cap a mitjan desembre. Bellvei organitza aquesta festa junt amb el veí municipi de l'Arboç, de manera alternada cada tardor.

Activitat econòmica
Actualment té un important polígon industrial i una petita part de la població es dedica a la pagesia. Des del 1800, la producció de gorres de cop va ser una important activitat econòmica del municipi. L'activitat es va mantenir fins al 1998 però actualment torna a prendre embranzida. Tradicionalment, en el procés de fabricació de les gorres de cop es feien servir els següents materials: fil, cera, sofre, palla de sègol i cinta de colors per a la decoració final. La palla arribava seca, la tallaven i la lligaven en paquets.

Imatges

cunit 138

Detall mes1

bellvei 196

Castell mes1

bellvei llum mini

Detall carrer mes1

bellvei platz miniPlaça mes1

vista castell mugaVista del castell de la Muga mes1

cunit 163 Vista de l'església mes1

bellvei esglesia miniEsglésia mes1

bellvei cornisa miniCornisa mes1

cunit 156Nucli antic mes1