Banyeres del Penedès

banyeres

Ajuntament de Banyeres del Penedès
Pl. Ajuntament, 6
43711 - Banyeres del P.
Tel.: 977 67 13 50
Fax: 977 67 12 28
www.banyeresdelpenedes.com
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Situació geogràfica
Situat al centre de la comarca, Banyeres del Penedès està situat en un pujol, a 172 m d'altitud, coronat per les restes del Castell de Banyeres. El municipi està format pel nucli, les Masies de Sant Miquel, Saifores, Cases Rojes, els Boscos i el Priorat. Al nucli hi trobem l'església parroquial de Santa Eulàlia, el Castell, l'ermita de Santa Maria del Priorat. Escampades pel terme hi ha importants masies. També destaca el jaciment arqueològic de les Masies de Sant Miquel.

Mapa del terme municipal de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Com arribar-hi: per l'autopista A-7, la carretera N-340 i la comarcal que connecta Vilanova i la Geltrú.

Història
L'any 1960 fou descoberta, en els terrenys de Mas Canyís, una necròpolis dels segles VI-V aC. Podem dir, doncs, que el poblament del terme de Banyeres data d'aquella època.

L'any 1998, arran de la construcció d'una bassa a les Masies de St. Miquel, es descobreix un jaciment ibèric, del segle III aC, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, ja que es creu que és el centre neurològic de la Cossetània Oriental.

El primer document que esmenta el terme data de l'any 938 en una confirmació de les possessions del monestir de Sant Cugat del Vallès a càrrec del rei franc Lluís Ultramarí.

La torre de la Guàrdia de Banyeres surt esmentada en altres documents posteriors que ratifiquen els drets del monestir (986, 1002, 1007).

L'any 1032, Guadalt, bisbe de la Seu de Barcelona, donà el castell i el terme en feu a Mir Llop Sanç. Els Banyeres eixamplaren els seus dominis (l'Albornar, Tomoví, Albinyana) que obtingueren en feu de Sant Cugat durant el s. XI.

L'any 1172, Santa Maria de Banyeres era priorat de Ripoll. Les primeres notícies que es tenen del Priorat de Banyeres daten del segle XIII. Un document datat el 1574 fa referència al priorat com a monestir de Santa Maria de Banyeres, del qual en resta l'església, una bella mostra de l'arquitectura romànica.

L'any 1592, l'església del Priorat i els seus béns foren units al Col·legi de Benets de Lleida i, més tard, al de Sant Pau del Camp (congregació claustral benedictina). Ja feia temps que el monestir no tenia comunitat, ni tan sols un prior titular. Actualment depèn del monestir de Montserrat.

Llocs d'interès
Restes del Castell de Banyeres: actualment només queda en peus una torre mig enderrocada, de planta circular amb carreus irregulars, d'uns dotze metres d'alçada. L'any 938 va ser anomenada com la torre de la Guàrdia de Banyeres, en el document de confirmació de les possessions de Lluís d'Ultramar. Hi tingué drets el monestir de Sant Cugat.

Ermita de Santa Maria del Priorat: construcció que antigament estava formada per una sola nau d'estil romànic, a la qual se n'hi afegí una altra amb absis durant l'època de transició al gòtic.

Església parroquial de Santa Eulàlia: construïda a finals del segle XVII, en substitució de l'antiga, situada prop del Castell, s'esmenta per primera vegada l'any 1054.

Masies: La Garita Vella, Mas Roig, Casa Roja, Corral d'en Beina, Casa Morada, Can Canyís...

L'Om: si es parla de Banyeres s'ha d'anomenar l'Om, arbre centenari situat a la plaça a la qual dóna nom.

Festes i costums

  • Festa major de Banyeres: se celebra el segon diumenge de juliol, amb actes propis de festa major.
  • Festa major petita: se celebra el 12 de febrer, per santa Eulàlia, patrona del poble.
  • Saifores celebra la seva festa major per Sant Pere.
  • Les Masies de Sant Miquel, el tercer diumenge de juliol.
  • Les festes majors de les urbanitzacions Casa Roja i el Priorat tenen lloc el primer diumenge d'agost i el 15 del mateix mes, respectivament.
  • Festa de la verema: a l'octubre. Es començà a celebrar per primera vegada l'any 1984. Els nens i nenes del poble, amb vestits típics, trepitgen el raïm i després de recollir el most es fa una cercavila pels carrers, amb carros i tartanes carregats de portadores. La festa s'acaba amb la benedicció d'aquest most a l'església.
  • Puntes al coixí: són un costum tradicional de Banyeres i de tot el Baix Penedès

Activitat econòmica
Fins gairebé els anys setanta, la principal activitat de Banyeres era l'agricultura, però la instal·lació d'indústries a la població veïna de l'Arboç va fer que una gran part de la població passés a treballar en aquest sector. Actualment es pot dir que aproximadament un 80% de la població activa es dedica al sector industrial.

Tot i això, conrea un 81% del terme. Els conreus principals són la vinya, els cereals, l'olivera, l'ametller i el garrofer.

El primer celler de la Cooperativa Agrícola data de l'any 1918. El 1978 van ser inaugurades les noves instal·lacions d'aquesta Cooperativa Agrícola i Caixa Rural, a la plaça de l'Ajuntament. Actualment té un centenar de socis.

La indústria autòctona pertany al sector tèxtil (Defiber, SA), al sector químic (Finaf 92), i hi ha també una important serralleria i altres petites indústries metal·lúrgiques, d'alimentació, de construcció...

Imatges

la casa murada

La Casa Murada mes1

banyeres del pened s 036

Ermita de la Mare de Déu del Priorat mes1

banyeres del pened s 009

Restes de la Torre de Guaita mes1

banyeres del pened s 108Nucli antic mes1

copia de banyeres del pened s 102Església mes1

omL'Om mes1

banyeres del pened s 043Arbre mes1

banyeres del pened s 021El museu Cañas mes1

mas de les grallesMas de les Gralles mes1

banyeres   esglesia miniEsglésia mes1

banyeres cases blaves miniCases Blaves mes1

banyeres plmajor miniPlaça major mes1