El Consell Comarcal del Baix Penedès aposta per un nou sistema de recollida de brossa intel·ligent

Amb aquest nou sistema de recollida els usuaris disposaran d’una targeta identificativa que els permetrà desbloquejar l’obertura del contenidor.

 

Per tal de millorar i complir amb els objectius de recollida selectiva de brossa al 2020 establert en el 50%, des del Consell Comarcal del Baix Penedès s’ha decidit impulsar un nou sistema de recollida de brossa intel.ligent. Amb aquest sistema, les tapes dels contenidors de resta i orgànica es mantindran bloquejades, i només es podran desbloquejar fent ús d’una targeta magnètica que conté la identificació de l’usuari. El contenidor de recollida de resta només es podrà obrir el dimecres i el diumenge i en canvi, el contenidor d’orgànica es podrà obrir tots els dies de la setmana amb la targeta magnètica. De moment, el primer municipi que instaurarà aquest sistema serà Bellvei a partir d’aquest mateix mes de novembre, i posteriorment, des del Consell Comarcal es proposarà a altres municipis de la comarca.

 

L’objectiu del tancament de contenidors és el de reduïr la fracció resta limitant l’utilització a dos dies a la setmana. En canvi l’orgànica sempre estarà oberta per a fomentar aquesta fracció.  A través d’un aplicatiu els usuaris podran accedir a les informacions ambientals i a les seves aportacions als contenidors, i permetrà a la ciutadania saber totes les aportacions fetes, amb la data i el tipus de residus, l’hora i la ubicació del contenidor. Els usuaris que facin un bon ús del servei de recollida de residus municipals, obtindran bonificacions econòmiques a les taxes d’escombraries de cada habitatge.

 

Aquest nou servei també inclou els botiguers i empreses. Es visitaran tots els comerços i empreses per tal de conèixer les seves necessitats i adaptar el servei. Es subministrarà una targeta magnètica per a cada un dels comerços que permetrà l’obertura dels contenidors de resta i orgànica. A més a més, s’activa un servei de porta a porta comercial per a la fracció resta, orgànica i paper/cartró.

 

Per assegurar l’èxit d’aquesta iniciativa, durant 3 mesos un equip d’educadors i educadores ambientals recorreran els habitatges i els polígons industrials  de Bellvei per conscienciar als ciutadans sobre la problemàtica de la gestió dels residus i aconseguir una major implicació en el reciclatge.

 

D’acord amb la Directiva 2008/98/CE, els estats membres de la UE han d’elaborar plans de gestió i de prevenció de residus que han d’incloure l’objectiu de prevenció de residus. Aquesta Directiva europea a Catalunya es tradueix en arribar al 50% de la recollida selectiva al 2020. Actualment a la Comarca del Baix Penedès estem al voltant del 31,57%. Per tant, des del Consell Comarcal del Baix Penedès es vol impulsar noves propostes per a millorar les dades i ser una comarca més sostenible.

 

Comunicació del Consell Comarcal del Baix Penedès